Čtvrtek, 28 března, 2024
ČlánkySoutěže

Letňanský Železňák, ročník 2018

V sobotu 7. dubna 2018 se několik členů výjezdového družstva SDH Čelákovice zůčastnilo soutěže požárnické všestrannosti O putovní pohár starosty Letňan a Letňanský železňák. Jestli mě pamět neklame, tento ročník byl čtvrtým, kdy se pořadatelé mohli těšit z účasti naší jednotky na jejich soutěži a třináctým od prvního. I když slovo soutěž, které jsem tak hojně použil v prvních dvou větách, zde není zcela na místě. Spíš bych tuto akci nazval jakýmsi školením, protože pořádající jednotka SDH Letňany nás zde nenechává běhat klasické požární útoky, nýbrž nám připravuje disciplíny z repertoáru skutečných zásahů. Soutěž je jen taková nadstavba, protože jsou tyto disciplíny hodnoceny rozhodčími z řad profesionálních hasičů, záchranářů a dalších zasvěcených lidiček z oboru IZS.

Letošní 13. ročník byl vyjímečný. Nejen tím číslem 13, ale také tím, že nám pořadatelé pozměnili obsah většiny disciplín a tak jsme se vyzbrojeni zkušenostmi z let minulých utkali s věcmi zcela novými a nečekanými. Jednou takovou událostí byla například fingovaná hromadná dopravní nehoda, při které nákladní auto najelo do stánku s lidmi. Bylo tam zhruba 25 figurantů a naším úkolem bylo roztřídit je pomocí metody START. Na dalších stanovištích jsme si pak vyzkoušeli orientaci v neznámém prostoru, sebezáchranu slaněním po hadici, stavění žebříků, zásah u požáru budovy, záchranu tonoucího, práci s motorovou pilou (někteří, někteří s „kaprovkou“), TFA štafetu a v neposlední řadě běh s dýchacím přístrojem do 14. patra. To byla pro nás poslední disciplína, takže šlo už spíše o svižný výstup.

Letňanský Železňák je fyzicky i časově náročná záležitost. Fyzicky jsme to myslím nějak dali ,i když jsme někteří druhý den byli pohybově omezení díky opětovnému poznávání svalů, které se celý rok nepřipomněly. Časově jsme se dostali domů okolo půl dvanácté večer a to jsme z těch sborů, které to měli blíž. Holt ten očekávaný konec kolem 19:00 se moc nedaří. Ale myslím, že to pořadatelům nikdo nezazlívá. Soutěž byla perfektně připravená (letos to prý zařizovalo asi 150 lidí) , obohacující a s vysokou vzdělávací hodnotou. Mě osobně delší čekání mezi disciplínami nevadilo, člověk měl alespoň šanci nabrat síly. Rozhodčí byli nestranní a jejich připomínky konstruktivní a oprávněné (alespoň co můžu říct za naši jednotku).

Tímto děkuji SDH Letňany za pořádání této skvělé soutěže – školení. „Tak zase za rok v Chenaňtel“.

Text: Radek Henyš
Foto: Libor Tomeček