Pátek, 29 března, 2024
ČlánkySoutěže

Memoriál Ladislava Báči 2018

Byla sobota, 21. dubna 2018. Mohlo být kolem 5:00 ráno. Někteří se možná právě vraceli domů po páteční tradici podpory ekonomiky formou zvedání půllitrů s malinovkou, někteří nejspíš spali, někteří u té malinovky, někteří i doma. Na hřišti u Nové školy však v těchto ranních a chladných hodinách, jež se měly brzy po deváté přetočit do slunného a krásného dne, začal z trávy růst stánek Občerstvení u Veverků, ikona zřejmě už spjatá s Memoriálem Ladislava Báči v požárním útoku mládeže,  který se zde konal, jestli se nepletu, už po několikáté.

Přípravy pokračovaly, brzy stála udírna a další stavby nezbytné pro konání memoriálu, jako ozvučení a stan pro zapisování výsledků. Mezi osmou a devátou hodinou začaly najíždět soutežní družstva. Tento rok jich bylo požehnaně. Dá se říct, že účast byla největší, co pamatujeme. 15 družstev mladších, 17 družstev starších a 6 družstev dorostu – a to už je součet který dá zabrat i dospělému, který je 2 roky po škole.

Soutěžní klání probíhalo klasicky. Dopoledne běhali mladší a starší. Všichni se snažili, vzduch byl nasátý sporotvní atmosférou, vyzývavými pokřiky kolegů, kteří právě něběželi a občas i vodou. Ano, ani o klasické uzlování s hadicemi či dopolední sprchu jsme nebyli ochuzeni. To vždycky na někoho vyjde. Občas se něco nepovede, občas zase ano. Viděli jsme například i čas útoku kolem 19 vteřin – ještě, že neběželi štafetu nebo po kruháči, to by si mohli zaklepat sami sobě na záda.

Poté následovala pauza na rozdání cen a prodloužení hřiště pro dorost, který musí běhat pár metrů na víc. V této pauze se také běžel pro memoriál klasický duel mezi družstvem našich děvčat a družstvem z města. Tentokrát bylo štěstí o pár vteřin nakloněno městu, i když v celkovém počtu o jednotku vedeme, takže se ukáže příští rok, zda se to vyrovná.

Dorost si útoky odběhl odpoledne. Probíhalo to stejně jako dopoledne, tedy celkem svižně, bez vážnějších problémů a hlavně také bez zranění. Po vyhlášení výsledků se všichni pomalu či rychleji rozjeli domů. Začalo se s úklidem a nakonec bylo rozebráno a na příští rok uklizeno i Občerstvení u Veverků. Úklid pokračoval i na hasičárně, kde jsme dali vše na své místo, rozvezli zapůjčený materiál a pak jsme večer poseděli a probrali co šlo dobře a co o něco míň dobře.

V posledním odstavci ještě zmíním, že na letošním Memoriálu byla poprvé k vidění zrestaurovaná historická Hasičská stříkačka, „koňka“, našeho sboru. Mnoho z vás ji asi nevidělo, jenž nám letos nějak pokulhával marketing a tak prý mnoho lidí ani nevědělo, že se nějaký Memoriál konal. Posnažíme se to příští rok nepodcenit. Ale nebojte, příležitosti kde bude „koňka“ k vidění jistě ještě budou. Pro zatím alespoň na fotce v galerii (a ve zpravodaji taky fotka byla).

Děkujeme všem kdo se na akci podílel, ať už zapůjčením materiálu, sponzorsky, pracovně či jinak.

Text: Radek Henyš
Foto: Radek Henyš a Ondřej Tomeček