Čtvrtek, 28 března, 2024
ČlánkyŠkolení a výcvik

Výcvik na vodě i ve vodě

Ve dnech 10. – 12.6.2011 se v kempu Obora ve Veltrusích uskutečnil výcvik na vodě (a protože jsme při dějepisu dávali pozor, víme, že tou vodou byla Vltava ;). Hlavním organizátorem výcviku byla a je SDH Lysá nad Labem. Kromě naší jednotky, která se výcviku účastnila poprvé (byl to již třetí ročník), hlavního pořadatele, tedy zmíněné jednotky SDH Lysá nad Labem, se výcviku účastnili ještě SDH Velké Zboží, Poděbrady, Vestec a hasiči z Byšiček.

A jak že takový výcvik probíhá? Tento konkrétní pro nás začal v pátek okolo 17 hodiny, kdy jsme se před hasičskou zbrojnicí v Čelákovicích spojili s ostatními „účastníky zájezdu“ v jednu velkou kolonu a společně vyrazili do Veltrus. Zbytek večera jsme pak strávili ubytováním se v kempu, seznámením s plánem výcviku a posezením u … stolu.

V sobotu ráno pak následoval poměrně brzký budíček, neb plán dne byl dosti bohatý. Nějaká půl hodinka na snídani, pak připravit všechny zúčastněné kocábky na vodu a v 9 hodin jsme byli všichni připraveni na kurzu první pomoci. Zde s námi instruktoři z organizace Help In Danger (HID), kteří vedli i celý zbytek výcviku, probrali základy první pomoci. Zřejmě nevyjmenuji všechno, ale mezi tématy nechybělo například zastavení krvácení, resuscitace (kterou jsme si všichni vyzkoušeli na tréninkových figurínách), zlomeniny, popáleniny či hadí uštknutí.

Po skončení zdravovědy jsme se přesunuli k vodě a začali jsme pod vedením instruktorů s nácvikem základních technik vodní záchrany, záchrany tonoucích. A z počátku zejména případů, kdy jen jdeme kolem vody a vidíme, že se někdo topí a nemáme žádné záchranářské vybavení. Ze všeho nejdřív jsme si tedy zaplavali v oblečení, abychom si na vlastní kůži „uvědomili“, jak hloupý nápad je pokoušet se někomu pomoci v oblečení a jaké to následně je se ve vodě oblečení zbavovat. Následoval nácvik vodní záchrany lidí, kteří mají ve vodě problém (třeba křeč), ale ještě nepanikaří a netopí se, následně lidí topících se a také utonulých a to jak bez jakýchkoliv pomůcek, tak i s nimi (záchranné lano, nafukovací matrace apod.) Během těchto „koupacích“ cvičení jsme se stihli po dvou partách naobědvat a odpoledne hurá na čluny.

Obtížnost nacvičovaných úkolů se od rána zvyšovala. Odpoledne jsme začali výcvik na člunech. Nejprve se instruktoři podívali, jak s nimi vlastně umíme zacházet a společně jsme se trochu projeli. Poté jsme plnili různé úkoly, kdy jsme si mohli vyzkoušet ovládání člunů v různých podmínkách a situacích, jako například vlečení dalšího člunu, přiblížení se k dalšímu člunu, plavba v boční sestavě, plavba po proudu i proti proudu (vpřed i vzad). Takovým vyvrcholením našeho sobotního snažení byl nácvik vytahování tonoucích a utonulých z vody na člun a jejich doprava na pevninu. Zde bylo také několik variant (tonoucí může ještě občas spolupracovat, utonulý už moc ne).

Tím náš sobotní program skončil, myslím, že někdy po šesté hodině večer, pač jsem neměl čas dívat se na hodinky. Sklidili jsme tedy čluny, navečeřeli se, vyslechli si zhodnocení celého dne, velice neradi se rozloučili a nechali hasiče z okolních sborů i instruktory u sobotního posezení u … stolu, bez našich maličkostí, protože jsme z pracovních důvodů nemohli zůstat do konce výcviku v neděli. Na druhý den byl naplánován společný výlet a s tím související nácvik proplouvání plavebními komorami, ale o tom už vám bohužel nic neřeknu. Pokud vás to zajímá, určitě se o tom něco dočtete třeba na stránkách lysáckých hasičů.

Těmito posledními řádky ještě jednou za celou naši jednotku děkuji SDH Lysá nad Labem, že nás na výcvik pozvali, instruktorům z HID za výcvik a vůbec všem ostatním, že to s námi celou sobotu vydrželi :). Byl to pro nás přínosný víkend a jen doufáme, že prostředky na jeho pořádání se i v budoucnosti najdou a že se budeme moct znovu zúčastnit, nejlépe celého kurzu.

Radek Henyš

Několik málo obrázků: