Neděle, 8 září, 2024
ČlánkyGalerieOstatníOstatní

Oslavy 140. výročí založení SDH Poříčany

V sobotu 22.6.2024 jsme se jako jedni z hostů zúčastnili oslav 140. výročí od založení sboru dobrovolných hasičů v Poříčanech. Akce byla perfektně zorganizovaná, s bohatým programem a dostatkem dobrého jídla a pití 🙂 Oslavy probíhaly na sokolském hřišti v Poříčanech. Slavnostním zahájení proběhlo okolo 13. hodiny. Ještě předtím, ve 12:30, se však konal průvod od hasičské zbrojnice, obcí, k pomníku padlých.

Jak již bylo psáno výše, program byl bohatý a sestavený tak, aby zaujal jak malé, tak větší a i ještě starší hasiče. Vyjma ukázek hasičských vozidel, včetně našeho žebříku Iveco Magirus AZ-37, bylo možné si prohlédnout fotky z činnosti SDH Poříčany. Dále proběhly ukázky práce policejních kynologů s jejich psy, hašení oleje hasicími přístroji , požárního útoku mládeže a vyproštění osoby z havarovaného vozidla. Děti si mohly vybít energii mimo jiné například ve skákacím hradu od Českého červeného kříže, v zorbingové kouli a nebo jízdou v plně funkční hasičské „mini Tatře“ – ta patřila určitě mezi jednu z nejoblíbenějších atrakcí dne 🙂

Nebylo to ale jen o zábavě, ale i o vzdělávání. Lidé od Českého červeného kříže také školili ve zdravovědě a na místě byl i simulátor přetočeni vozidla na střechu, na kterém si zájemci mohli vyzkoušet, jak to vypadá při dopravní nehodě kdy se vůz přetočí na střechu, a třeba i několikrát. Rozhodně něco, co si radši zažijete na simulátoru, než ve skutečnosti.

Níže bychom se rádi podělili o tento zážitek několika fotografiemi a trojicí videí. Děkujeme SDH Poříčany za pozvání na oslavu tohoto jejich jubilea.

Text: Radek Henyš, Foto: Tomáš a Andrea Judasovi

A níže i trojice hýbajících se obrázků:

Plně fukční hasičská „mini Tatra“
Simulátor přetočení vozidla na střechu
Ukázka hašení oleje