Čtvrtek, 28 března, 2024

Jednotka

Seznamte se s našimi hrdiny

Free Stock photos by Vecteezy

Ne s těmi, to jsou jen „akční obrázky“, ti skuteční jsou níže 🙂

Vít Maniš

Výjezdové družstvo
Papíry:

Hasič

Specializace hasič zahrnuje základní znalosti, které musí každý hasič mít. Zahrnuje v sobě spoustu oblastí jako znalost používání osobních a věcných ochranných prostředků, požární techniky, taktiky a postupů likvidace požárů, následků dopravních nehod, havárií s výskytem nebezpečných látek a dalších mimořádných událostí. A v neposlední řadě také základy první pomoci.

Strojník

Strojník požární ochrany obsluhuje veškerou požární techniku. To zahrnuje obsluhu požárních automobilů, čerpadel, člunů, automobilových žebříků, plošin atd. Je zodpovědný za bezpečné dopravení jednotky na místo zásahu i zpět na základnu, za výdej i ukládání věcných prostředků z/do požární techniky. Každý strojník také musí ovládat všechny dovednosti jako hasič.

Nositel dýchací techniky

Kurz NDT uzpůsobuje hasiče k používání izolačních dýchacích přístrojů (IDT) při zásahu. To zahrnuje například kontrolu dýchacího přístroje před jeho použitím, správné používání různých typů dýchacích přístrojů, znalosti jejich limitů, výměnu tlakových lahví se vzduchem i sebekontrolu a správné dýchání při těžké fyzické námaze.

Velitel/ka družstva

Úkolem velitele družstva je rozhodovat. Velitel družstva rozhoduje o taktice a postupech, které budou použity při likvidaci dané mimořádné události (požáru, dopravní nehody apod.). Velitel družstva se přímo neúčastní zásahu, ale dohlíží na průběh zásahu.

Motorové pily

Opravňuje hasiče k používání přenosných motorových řetězových a rozbrušovacích pil (motorových pil). Absolvent kurzu se tak naučí obsluhovat motorové pily i zásadám práce s motorovou pilou na místě zásahu. Dále je seznámen se souvisejícími předpisy pro bezpečnost práce, s technologickými postupy pro práce prováděné motorovými pilami jednotkami PO při zásazích a s konstrukcí a údržbou motorových pil. Je tak schopen provádět kontroly a údržbu motorových pil.