Sobota, 27 dubna, 2024
ČlánkySDH Čelákovice

Aktualizace stránek

Poslední dobou (tak půlrok :)) se na stránkách příliš mnoho nových věcí neodehrálo. Jedním z důvodů, krom nedostatku času, lenosti apod. byla také příprava větší aktualizace stránek. V tomto krátkém článku bych Vás seznámil s novinkami na stránkách.

„Generálka motoru“

Moje dovednosti automechanika končí u výměny žárovky, ale i tak si myslím, že úprava jakou prošel „motor“ našeho webu (to co se skrývá v pozadí, není vůbec vidět a je s tím nejvíc práce) se dá k takové generálce přirovnat. Ne že by to dřív fungovalo špatně, nebo že by motor používal špatné komponenty, jen už trochu zastaraly a přechod na novou verzi byl trochu radikálnější než bývá. Což ovšem asi většinu z Vás nebude zajímat, neb jak jsem říkal, to je to všechno pod kapotou, není to vidět a tudíž to nemůžete ocenit 🙂 Nicméně výsledkem této generálky a dalších úprav je, nebo by aspoň mělo být, zmenšení velikosti stránek (objemu dat) a tudíž rychlejší načítání. (Což ovšem také nepoznáte, pokud máte a měli jste dobré připojení).

Nové grafy

Jedním z hitů posledních let je interaktivita a proto v sekci Statistika naleznete zcela nové, interaktivní grafy. Už se vám tedy nezobrazí jen statický obrázek, ale graf, ve kterém můžete skrývat a zobrazovat datové řady a pomocí myši zobrazovat hodnoty v datových řadách v grafu. Daní za tuto interaktivitu je ovšem nutnost mít povolen JavaScript, takže pokud jste zastánci extrémně bezpečného surfování a máte jej vypnutý, žádné grafy nebudou.

Dokončené Mapy ve statistice

Musím uznat, že zobrazení výjezdů na mapě fungovalo tak nějak…celé to byl polotovar. Nyní je aplikace dodělaná a měla by se chovat víc předvídavě. To znamená, že pokud kliknete v seznamu výjezdů na výjezd, mapa se vycentruje na vybraný výjezd a zobrazí i jeho popis. Pokud skryjete určitý typ výjezdu z mapy, zmizí výjezdy tohoto typu jak z mapy, tak ze seznamu výjezdů. Domnívám se, že takové chování mapám chybělo. Stejně jako grafy, i mapy vyžadují JavaScript.

Návrat sekce Články

Články jsou zpátky! Sic se jich tu moc neobjevovalo, ale delší příspěvky se mezi články lépe hledají a třeba se i ten objem článků zlepší 🙂 Články jsou řazeny do kategorií mezi kterými můžete přepínat. Ale co to zde rozebírat, prohlédněte si sekci články sami, určitě se v ní zorientujete, myšlenka je stejná jako v ostatních částech webu.

Registrace

Nově si na našich stránkách můžete založit účet. A k čemu že Vám to bude, Prozatím jen k tomu, že budete moci přidávat komentáře. Registrace je zdarma a bude po Vás vyžadovat zadání jména, příjmení, přihlašovacího jména, hesla a emailové adresy. Více informací se dozvíte na registrační stránce.

Vkládání komentářů

Jak už bylo napsáno v odstavci Registrace, můžete nově přidávat komentáře k různým tématům na stránkách. Aktuálně k článkům a ke galeriím. Aby jste na našich stránkách mohli „komentovat“, musíte mít vytvořen uživatelský účet. To je bohužel minimální nutná obrana proti zas…plňování stránek nevhodnými komentáři a spamem. No a pokud už máte vytvořen účet, můžete si to „komentování“ vyzkoušet třeba hned pod tímto článkem.

Drobné změny

Bylo provedeno i několik nepatrných změn, které si už všechny nepmatuju, ale například:

  • V patiččce stránky vedle odkazu pro RSS byl přidán odkaz pro Nahlášení pálení, aby jste jej tak viděli na každé stránce. Tento odkaz najdete i v menu na levé straně stránky v sekci Náš sbor.
  • V patičce stránky se zobrazuje „náhodný“ slogan.
  • Opraveny chyby na které jsem byl upozorněn (třeba obrázek u člunu, nefunkční výpis výjezdů z určitého období).
  • Vytvořeny další nové chyby, na které mě můžete v případě, že je objevíte, upozornit.