Pátek, 26 dubna, 2024
ČlánkySDH Čelákovice

Návšteva u hasičů

Jedno květnové odpoledne hasičskou zbrojnici opět navštívilo Mateřské centrum, a s ním i naši nejmenší. Tentokrát sice přišlo o trochu méně dětí, ovšem i tak jsme si těch 90 minut skvěle užili. Musím přiznat, že když pět minut před čtvrtou byly před zbrojnicí jen čtyři děti, měli jsme obavy. Naštěstí se nepotvrdily a nakonec přišlo asi 15 dětí se svými rodiči.

Počkali jsme ještě pár minut na případné opozdilce, a pak už honem do připravené zasedací místnosti. Kromě hasičů děti pozdravil i dráček Hasík, což je maskot Výchovy dětí v oblasti požární ochrany, kterého starší děti mohou potkat v rámci výuky ve škole. S dráčkem děti i rodiče zjistili, že hasič se může skrývat v každém kolemjdoucím člověku. No a protože žádný hasič nemůže k zásahu jet „normálně“ oblečen, zkusili si jednoho z nás předpisově obléct. Dokonce se našlo i dost dětí, které se hasiče „v plné polní“ nebáli a ochotně s ním pózovali při focení.

Děti už se moc těšily na hasičská auta, tak jsme tu „teorii“ moc neprotahovali. V garáži jsme je rozdělili na dvě skupiny, které dobrou půl hodinu šmejdili kolem aut (a nejen kolem nich). Kdo chtěl, mohl se díky zasvěcenému výkladu i něco málo přiučit.

Na závěr návštěvy jsme pro děti připravili několik úkolů z činnosti hasičské Přípravky – spojování hadic, určování topografických značek a hledání co se čím hasí. Je pravda, že menší děti těmto úkolům zase až tak nerozuměly, ale třeba spojování hadic se všem moc líbilo, že princezna bydlí v zámku věděly všichni a že se elektrika nehasí vodou znala také většina z nich. Po splnění úkolů samozřejmě každý dostal nějakou tu odměnu.

Doufáme, že se dětem návštěva v hasičské zbrojnici líbila a věříme, že se brzy opět shledáme.

Jana Krejčí

Foto: Dana Strnadová a Jana Krejčí