Pátek, 29 března, 2024
ČlánkySDH Čelákovice

Stáž na stanici HZS

V průběhu loňského roku přišla odborná rada velitelů při Okresním sdružení hasičů Prahy východ s návrhem, jak obohatit výcvikový rok u jednotek dobrovolných hasičů měst a obcí našeho okresu. Toto zpestření by mělo být v podobě odborných stáží na stanici Hasičského záchranného sboru. Stáž by měla spočívat v odsloužení jedné řádné dvacetičtyřhodinové směny a to buď v malém početním stavu jako doplnění stavu dané směny a nebo v počtu zmenšeného družstva a to s vlastní technikou.

Je 17. března 7 hodin ráno jedné obyčejné soboty. Pro mě a Libora Tomečka začíná tak zvaný „DEN NA STANICI“ profesionálních hasičů ve Staré Boleslavi. Jsme zařazeni do prvního výjezdového
družstva směny B pod velením nprap. Hlaváčka. Hned po snídani jsme byli seznámeni s uložením materiálních a věcných prostředků v jednotlivých vozech. Následuje seznámení s chodem stanice a konečně se ozývá telefon ve spojovně a Mladoboleslavské operační středisko nás posílá na otevření bytu v přízemí panelového domu na sídlišti v Brandýse nad Labem. Průzkumem bylo zjištěno, že dveře nejdou odemknout. Příčinou byl zevnitř zalomený klíč dcerou majitelky bytu. Do bytu jsme se dostali přes otevřený balkón a pomocí kleští byl zalomený klíč vytažen ze zámku a dveře odemčeny. Po návratu na stanici byl pomalu čas oběda. Odpoledne se neslo ve znamení klidu, okolo patnácté hodiny se opět ozval telefon a operační důstojník nás vyslal k dopravní nehodě na dálnici D11, šestý kilometr ve směru na Prahu. Mělo se jednat o vytažení osobního automobilu z příkopu. Nakonec se jednalo o dodávkový Mercedes, který sjel z dálnice a zůstal ležet na boku v poli pod dálničním tělesem. U dodávky byl odpojen akumulátor a za pomoci navijáku byla postavena na kola. Po převrácení na kola vyteklo menší množství oleje, který byl zachycen v blatníku dodávky. Bylo tudíž nutné ještě likvidovat tento únik zasypáním sorbetem.

Pro tento den to byl poslední výjezd jednotky. Zbytek odpoledne jsme si krátili ping pongem a nebo cvičením v posilovně. Druhý den v sedm hodin ráno pro nás den na stanici definitivně skončil.
Tímto bych chtěl poděkovat Staroboleslavskému BÉČKU za skvělý přístup k nám, jako k dobrovolným hasičům.

Michal Šimmer

Tímto bych chtěl jménem naší základny ve Staré Boleslavi poděkovat dobrovolným hasičům z Čelákovic, kteří u nás vykonávali stáž , která jim měla ukázat, jak probíhá jedna směna profesinálních hasičů. Dobrovolní hasiči si při vykonání zásahů vedli velice dobře a do řešení zásahů se zapojili s velkým nasazením. Tato zkušenost byla pozitivní i pro nás profesionální hasiče a doufám, že i pro dobrovolné hasiče z Čelákovic. Budeme se těšit na další spolupráci a pomoc, která je prospěšná všem těm, kteří naši pomoc potřebují.

nprap. Zdeněk Hlaváček
velitel družstva směny B

Obrazy:

Kliknutím na malou verzi obrázku otevřete obrázek v plné velikosti.