Sobota, 20 dubna, 2024
ČlánkyZajímavosti

Oheň, základní vzdělání každého hasiče

Filmová místa

V této kapitole bych Vám rád představil některá místa v Chicagu, kde byl film natočen a která se mi podařilo na internetu dohledat. U většiny míst dám k porovnání obrázek z filmu i z reálu, přičemž reálnou fotkou mám na mysli obrázek získaný z Google Earth přes Zobrazení ulic (Street View). Dále se také budete moci podívat na popsaná místa přes Google mapy, a ti z vás co používají podporované prohlížeče i přes Google Earth přímo na této stránce nebo si můžete stáhnout seznam míst v souboru .kml, který následně otevřete v Google Earth. Nejlepší zřejmě bude projít si filmová místa tak nějak popořadě. A než se na to vrhneme, malá poznámka pro rejpavé povahy: Uváděné časy zobrazení ve filmu jsou orientační a nemusí vám sedět, neb evropské a americké verze filmů mají obvykle různou délku, díky různému počtu snímků za sekundu, tzn. že ty americké se většinou víc „vlečou“.

Hlavní stanice 17

Převážná část scén v hasičské stanici byla točena na Stanici 65, přesněji řečeno na stanici Stříkačky, Cisterny, Cisternové automobilové stříkačky (co je vám pro překlad slova Engine milejší :)) 65 a Žebříku (Ladder Truck 52). Ve filmu to byla stanice Engine 17 a Ladder 46. Stanice se nachází na severozápadním rohu křižovatky ulic W 42nd Street a S. Sacramento Ave v Chicagu. Myslím, že z výše uvedených obrázků je podoba jasná. Když se navíc podíváte pomocí Zobrazení ulic v Google Earth nebo na Google mapách po okolí, jasně poznáte banku na rohu přes ulici, kolem níž Brian dobíhal ke stanici a následně za jízdy nastupoval do Engine 17 první den služby, kdy jednotka jela hasit požár továrny na oděvy. Ale to bylo až později…

Čas ve filmu: 0:01
Adresa: Severozápadní roh W 42nd Street a S. Sacramento Ave, Chicago

Průjezd pod nadzemkou při cestě k požáru, kde zahynul Brianův a Stephenův otec

Tohle je místo, kde na začátku filmu projíždí Ladder 46 pod tratí nadzemky při jízdě k úvodnímu požáru bytového domu, při kterém zahyne Brianův a Stephenův otec. Z těch obrázků to sice není moc vidět, ale například nápisy Majestic Store na obchodě jsou pořád stejné 🙂 A pokud se podíváte přes Street View najdete jistě více znaků, které potvrdí, že se jedná právě o toto místo.

Čas ve filmu: 0:02
Adresa: Vozy jedou na západ po W. Leland Avenue a zatáčí na jih na N. Broadway, Chicago

Požár bytového domu, při kterém umírá Brianův a Stephenův otec

Další tu máme budovu, která ve filmu hořela a kde zemřel Brianův a Stephenův otec na začátku filmu. Požární schodiště už je sice minulostí, ale opět lze zkoumáním okolí v Zobrazení ulic od Googlu toto místo bezpečně identifikovat.

Čas ve filmu: 0:03
Adresa: 410 E. 43rd Street, Chicago

Hospoda kde slaví Brian s Timem dokončení hasičské akademie

U tohoto místa Vám bohužel nepřináším srovnání s filmem, neb se tam žádný pořádný záběr, na kterém by to bylo prokazatelně poznat nenachází, nicméně okolí je velmi podobné a tak v tomhle budeme muset věřit stránce, na které jsem to osobně našel. V této hospodě – Emmit’s Irish Pub (Emmitova Irská hospoda) Brian, Tim a několik dalších nováčků slaví úspěšné dokončení hasičské akademie a přiřazení na stanice. Později kolem této hospody projíždí Ladder 6 a Engine 24 k prvnímu případu Backdraftu. Hospoda tam podle Google Street View stojí a funguje dodnes a vsadil bych se, že souvislost s filmem na tom bude mít svůj malý podíl.

Čas ve filmu: 0:06
Adresa: Emmit’s Irish Pub; 495 N. Milwaukee Ave, Chicago

První případ Backdraftu

A máme tady první případ Backdraftu, tedy ten, při kterém jeho oběť, Alan Seagrave proletí čelním sklem svého Porsche. I když ve filmu tento krásný dům není moc dobře vidět, jedná se určitě o ten samý jako na fotkách ze Street View i na té z reálu, navíc to potvrzuje sousední dům vpravo a jen tak pro zajímavost, zřejmě je to čirá náhoda 🙂 – příjmení první oběti – Seagrave je též názvem jednoho z předních amerických výrobců hasičských vozidel, firmy Seagrave, která je proslulá hlavně svými dlouholetými zkušenostmi v konstrukci požárních žebříků.

Čas ve filmu: 0:08
Adresa: 4244 S. Drexel Blvd, Chicago

Dům Heleny a Stephena McCaffreyových

Dům kde bydlela Helena, manželka Stephena McCaffreyho se hledal docela obtížně, tedy, obtížné bylo určit, který z těch přes kopírák stavěných domů to přesně je. Ačkoliv jsou záběry ze začátku filmu natočeny tak dobře, že tam dům není nikdy vidět celý, později, když Stephen opravuje střechu, lze odpočítat, že jde o sedmý dům od začátku ulice 🙂

Čas ve filmu: 0:14
Adresa: 2834 N. Merrimac Ave, Chicago

Umístění lodě na které Stephen „Bull“ McCaffrey bydlel

Na obrázcích k tomuto místu je vidět, kde zhruba se nacházela loď otce Briana a Stephena McCaffreyových, na které Stephen bydlel. K místu nelze ukázat fotku ze Zobrazení ulic Googlu, neb leží trochu mimo ulici. U tohoto místa je ale vidět jiná charakteristická ikona a sice zvedací most na pozadí, proto jsem mezi obrázky zařadil alespoň pohled z Google Earth se zobrazením 3D staveb.

Čas ve filmu: 0:16
Adresa: Poblíž křižovatky ulic S. Lumber Street a S. Canal Street, Chicago

Byt Briana McCaffreyho

Až při hledání filmových míst Vám dojde, jak úspěšně se filmařům daří skrývat detaily okolí, ačkoliv díváte-li se na film, máte pocit jako byste tu ulici viděli a znali celou. To je jeden z případů, který se mi těžko ověřoval v Google Earth, i když poloha by měla být správná (v ostatních případech to sedělo, tak proč ne teď :)). Pohled do ulice z Google Street View je dost podobný tomu z filmu a blízkost nadzemky tomu taky nahrává 🙂

Čas ve filmu: 0:18
Adresa: Zhruba 1505 N. Wicker Park Avenue, Chicago (Brian z bytu vycházel blízko tratě nadzemky kolmo na ulici N. Honore Street)

Požár „Zachraňte mé dítě“

Zde mám na mysli požár, kdy Stephen s Brianam nečekají na zálohu v podobě natažení útočeného vedení a vběhnou do hořícího domu zachránit dítě. Po vyražení dvěří hořícího bytu Stephen vběhne dovnitř, ale Brian chvíli počká. Když se následně rozhodne jít dovnitř, oheň mu znemožní projít a Stephen se pak vynoří se zachráněným dítětem v náručí. Dům, ve kterém ve filmu hořelo, je již stržen a záběry na okolí ve filmu moc nejsou, lze však odhalit podobnosti na reálných fotkách, například v pozadí jednoho ze záběrů je vidět rohový dům jako na fotkách a také část mostu nadzemky (další záběr). Tato místa jsem na obrázcích červeně označil. Budova stála na křižovatce ulic E. 50th Street a S. Prairie Ave v Chicagu.

Čas ve filmu: 0:52
Adresa: E. 50th Street And S. Prairie Ave, Chicago

Hasičská stanice v „Čínské čtvrti“

Na tuto hasičskou stanici přišel Brian, když vzal práci od radního Swayzaka jako pomocník vyšetřovatele Dona „Shadow“ (Stína) Rimgala. Ve filmu ani na reálných fotkách nemá stanice označení, ale jedná se o stanici Engine 8 a Ladder Truck 4 v čínské čtvrti.

Čas ve filmu: 0:57
Adresa: 212 W. Cermak Rd, Chicago

Druhý případ Backdraftu

Druhý případ Backdraftu se odehrál v divadle a jeho obětí byl Donald Cosgrov (nevím o výrobci hasičské techniky, jehož název by se s jeho příjmením shodoval :)). Jedná se o Uptown Theatre, které se nachází na adrese: 4816 N. Broadway Street, Chicago. Z filmu si to sice neověříme, protože tam žádný venkovní záběr nebyl, avšak dle mého názoru je to patrné ze záběru do hlediště z filmu a z fotografie hlediště ze zmíněného divadla, kterou jsem našel přes službu Google Images.

Čas ve filmu: 1:04
Adresa: 4816 N. Broadway Street, Chicago

Třetí případ Backdraftu

Třetí případ Backdraftu se ve filmu odehrál při požáru výškové budovy v centru Chicaga. Jeho obětí byl chlapík jménem Holcomb. Při tomto požáru byl také ošklivě popálen Tim. Nalezení této budovy nebylo nejlehčí, protože její pozice na stránce, ze které jsem čerpal, není zcela přesná. Alespoň to bylo na stejné ulici…

Čas ve filmu: 1:14
Adresa: 184 S La Salle St, Chicago

Dům radního Martyho Swayzaka

Toto je dům, ve kterém bydlel radní Marty Swayzak (hrál ho J.T.Walsh). Z tohoto domu ho (i postavu postavu Williama Baldwina – Briana McCaffreyho) vyšetřovatel Donald Rimgale (Robert De Niro) zachrání po útoku žháře, těsně před explozí plynu. Ačkoliv budova je ve filmu vidět jen krátce a ještě k tomu v noci, myslím že stejně jako já najdete na obrázcích několik klíčových podobností, prokazujících, že jde o stejná místa.

Čas ve filmu: 1:36
Adresa: 306 1st Street, Hinsdale, IL 60521

Křižovatka na níž se Ladder 46 převrátí na bok při cestě k finálnímu požáru

Dostáváme se pomalu do finále. Nyní Vám ukáži křižovatku, na které se Ladder 46 převrátil na bok při úhybném manévru před taxíkem. I když se ve filmu jedná o noční záběry, prostřední úzká budova a budova vlevo je na fotkách od Googlu dobře poznat.

Čas ve filmu: 1:49
Adresa: Křižovatka S. Jefferson Street a S. Lumber Street, Chicago

Finální požár chemického závodu

Finální požár v chemickém závodu se odehrává jen kousek od místa nehody Ladder 46. Je to dobře vidět, když Brian odbíhá od Ladder 46 k požáru, který je za řekou přes most. Naštěstí zde nebyl střih 🙂 Budova, která byla použita je nyní již také minulostí. Pokud se ale podíváte přes Google Earth nebo mapy, je zde nyní parkoviště a vlevo stojí velká budova vypadající také jako nějaká fabrika. Tipl bych si, že zbouraná budova byla součástí té co ještě stojí. Udělal jsem do fotky ulice ze Zobrazení ulic šipku do míst, kde podle záběru z filmu budova pravděpodobně stála.

Čas ve filmu: 1:50
Adresa: Poblíž 455 W. Cermak Road, Chicago

Smuteční pohřební průvod

Záběr na smuteční průvod, který doprovází k poslednímu odpočinku Stephena „Bulla“ McCaffreyho a Johna „Axe“ Adcoxe, začíná pohledem na Chicagské mrakodrapy ztrácející se v mracích (první a třetí obrázek) a pak sjíždí na ulici, kde je vidět průvod jdoucí po N. Michigan Avenue přes řeku Chicago po mostě (druhý a čtvrtý obrázek). Vlevo před mostem je vidět Wrigley Building, která byla v době svého dokončení (1920-1921) nejvyšší v Chicagu.

Čas ve filmu: 2:03
Adresa: Průvod jde po N. Michigan Avenue přes Chicago River, Chicago

Poslední rozloučení

Toto místo máme jen orientačně, protože přesnou polohu těžko najdete, pokud jste tam přímo nebyli. Scény rozloučení se Stephenem McCaffreym a Johnem Adcoxem se točily na hřbitově Graceland v Chicagu, kde mají zcela jistě svoje místo příslušníci hasičských sborů (na obrázku je vidět socha hasiče).

Čas ve filmu: 2:05
Adresa: Graceland Cemetery; 4001 N. Clark Street, Chicago

Cesta k ohni na konci filmu

Posledním filmovým místem, které si ukážeme, je cesta k poslednímu požáru před koncovými titulky. Ověření rovněž nebylo jednoduché, neb ulice se dost změnily. Zde pro mě ale byly rozhodující dvě budovy na protější straně křižovatky, kde vůz 17 předjíždí vozidlo, které stojí na semaforu. Tyto dvě budovy jsou totiž stále stejné jako ve filmu. Je to dva bloky před začátkem záběru, který začíná na křižovatce ulic West Chicago Avenue a N. Lawndale Avenue v Chicagu.

Čas ve filmu: 2:09
Adresa: Záběr začíná zhruba na křižovatce ulic West Chicago Avenue a N. Lawndale Avenue v Chicagu, vozy pak jedou po West Chicago Avenue na východ do centra

 

To jsou filmová místa z filmu Backdraft (Oheň). Doufám, že jste jejich návštěvu shledali stejně zajímavou, jako já. Pokud se chcete podívat blíže, níže máte možnost zobrazit si popisovaná místa na mapách Google nebo v Google Earth na této stránce anebo si místa stáhnout a prohlédnout v Google Earth, pokud jej máte nainstalovaný.

Prohlížení filmových míst z Backdraftu

Zde si můžete všechna popsaná filmová místa prohlédnout na mapách nebo pomocí Google Earth. Stačí kliknout na příslušný odkaz. Doplněk Google Earth je v době psaní tohoto článku podporován v prohlížečích Google Chrome 1+, Internet Explorer 6+, Firefox 2+ a Flock 1+. Pro zobrazení mapy nebo doplňku Google Earth je také nutné, abyste měli povolen JavaScript (pro Google Mapy i Google Earth doplněk). Pokud se tedy po kliknutí na odkazy nic nestane, pravděpodobně máte JavaScript vypnutý nebo ho blokuje firewall. Jako poslední možnost, nebo i pro detailnější zkoumání si můžete ukázaná filmová místa stáhnout v souboru s příponou .kmz, který otevřete v Google Earth.

Autor: Radek Henyš
Korekce: Marek Jokš

Použité zdroje:

Přestože jsem Chicago navštívil, neviděl jsem, nebo spíše v té době mě ani nenapadlo, navštívit tato filmová místa z mého oblíbeného filmu. Proto jsem k nalezení těchto míst musel použít velkého bratra Googla, který je už v textu několikrát, možná přespříliš zmíněn 🙂 Čerpal jsem z těchto stránek:

Zdroje a autorská práva k obrázkům: