Čtvrtek, 28 března, 2024
ČlánkyZajímavosti

Oheň, základní vzdělání každého hasiče

Úvod

Zdravím Vás, vy co jste roz-klikli na první čtení možná zavádějící název článku, protože tento článek možná nebude o tom, co byste od názvu čekali. Ale účelem nadpisu bylo, abyste si přečetli tyto řádky (a nejlépe i všechny následující). Jak tedy začít? Nejdřív bych měl asi uvést na pravou míru, o čem je a není tento článek. Článek tedy není, jak by se mohlo z názvu zdát, o nějakém popisování ohně, jeho chování či fyzikálních a chemických zákonech, kterými by se měl řídit. Tento článek je o filmu Oheň, původním názvem Backdraft, který byl v roce 1991 a i dlouho poté prvním a jediným opravdovým snímkem o hasičích, nicméně článek není o vyprávění filmového příběhu či představení herců, od toho máme Česko-Slovenskou filmovou databázi. A v ní samozřejmě najdete i  recenzi filmu.

backdraft
Backdraft – Nápis

Zdroj: Universal Pictures Hollywood (film Backdraft)

V tomto článku bych se rád podělil o některé zajímavosti, které jsem o filmu získal při brouzdání po internetu, ale i z jiných zdrojů. Původně jsem se chtěl podělit jen o místa, kde se film natáčel a na která jsem narazil právě při brouzdání po netu (stejně tak jako Vy na tento článek). Pak jsem se ale začal zajímat víc a když jsem navíc zjistil, že film má letos 20. výročí, trochu se mi to vymklo a výsledkem jsou 4 následující kapitoly (doufám že i pro vás plné zajímavých věcí ohledně filmu a hasičiny), takže pokud máte film rádi a chcete se o něm dozvědět něco víc, udělejte si kafe a začtěte se. Snad to nebude příliš nudné čtení a třeba se dozvíte i něco, co se o filmu na českém internetu ještě nepsalo.

backdraft_mp
Backdraft – BlueRay obal

Zdroj: https://www.impawards.com/1991/backdraft_ver2.html

V první kapitole se můžete podívat na některá místa v Chicagu, která se ve filmu objevují a kde byl film natáčen. Druhá kapitola je zaměřena na hasičskou techniku z filmu. Třetí kapitola je věnována sběratelským předmětům a filmové atrakci, které v souvislosti s filmem vznikly. Předposlední kapitola pak obsahuje nějaké historky a vyprávění z natáčení a seznámí Vás také s několika lidmi za kamerou (ti co se objevují jen v titulcích). Poslední kapitolou je závěr, který jak už to tak bývá, slouží k jemnému zakončení předchozích kapitol.

Vzhledem k tomu, že tento článek je jen mým „fanouškovským“ projektem, poctou mému oblíbenému filmu a pro mě králi mezi hasičskými snímky, omluvte prosím že není zcela objektivní, prezentován odborně a že mi do něj sem tam určitě unikl i nějaký osobní názor.

Radek Henyš