Pátek, 29 března, 2024
ČlánkyZajímavosti

Říše miniaturních divů (Miniatur Wunderland) – Hamburk

Miniatur Wunderland – v českém překladu ho najdete nejspíš jako muzeum miniatur či největší model železnice na světě, ale mě přišel překlad Říše miniaturních divů daleko výstižnější. Přeci jenom to je jedna z věcí, které se vám při návštěvě tohoto místa nepřestane dostávat – údivu, obdivu a jiných divů.

A o co že to tedy je za místo? Možná už jste o něm slyšeli, zhruba 13 000 metrů železnic z něj přeci jenom dělá největší model železnice na světě (tedy alespoň dle mých informací). I když železnice asi už není tím hlavním prvkem. Tedy jak pro koho, milovnící vláčků se mnou asi nesouhlasí. Pro mě je to Říše miniaurních divů, protože obsahuje dokonalý model světa, tu a tam čistě náhodou podobného s tím reálným. Jezdí zde vlaky, auta, lodě, létají letadla či UFO, lidé se baví na koncertu či pracují. Pracovní doba miniaturních lidí (okoli deseti minut denně) je ale poněkud příjmenší než ta naše (den a noc se střídá každých 15 minut).

Proč o tom vlastně píši na hasičském webu? Během mojí návštevy této říše divů letos v srpnu mě tam jako milovníka letectví a hasičů kromě fungujícího miniaturního letiště uchvátily také modely hasičských aut, na něž chci v tomto článku především upozornit. V celém prostoru lze vidět desítky modelů hasičských aut, z nichž většina svítí, bliká, houká a jezdí po miniaturním městě na výjezy. Na letišti cvičí hasiči pro případ požáru letadla, jinde zase hledají utonulého či vytahují auto z řeky. Těžko to všechno popsat, nejlepší představu si uděláte z obrázků níže, i když ani z nich nelze 100% poznat, jak je tento miniaturní svět precizní a detailní. To lze jen vlastním okem.

Musím se přiznat, že pro mne byla návštěva Miniatur Wunderland v Hamburku jedním z nejsilnějších zážitků v životě a doufám, že se tam ještě někdy dostanu. Tímto článkem se chci jen s dalšími milovníky červeno-bílé podělit o své zížitky a upozornit na tento skvost. Kdyby jste někdy nevěděli, kam vzít děcka, tohle je skvělá volba. Ale upozorňuji, že je to návštěva minimálně na půl dne (s dětmi nejspíš na dýl, neb si nedokážu představit, jak je odtamtud dostanete). Ale i dospělí se tam dle mého názoru snadno vrátí do dětských let a nebude se jim chtít pryč (dokud děti nazabrousí do obchůdku se suvenýry :)). Já byl venku za 3 hodiny, neb kdybych neodešel, vyplácal bych celej foťák a nezbylo by mi na Hamburský přístav.

Pokud se chcete dozvědět víc, navštivte oficiální web.

Několik fotek:

A ještě lepší je vidět to vše v pohybu:

Text a foto: Radek Henyš