Pátek, 19 dubna, 2024
ČlánkySDH Čelákovice

Šmoulí branný den

V neděli 3.května se na hřišti u nové školy uskutečnil 3. ročník Celorepublikového setkání hasičských přípravek pořádaný SDH Čelákovice.

Dvanáct družstev nejmladších hasičů z celé republiky přijelo ukázat soupeřům a zúčastněným občanům ve svých ukázkách co se na svých trénincích naučili.

Na slavnostním nástupu družstev malé soutěžící přivítal jménem pořadatelů starosta SDH Čelákovice Miloš Fridrich, jménem občanů města starosta Ing. Josef Pátek, který i soutěžní klání moderoval, za OSH Praha – východ Zdena Šindelářová, ředitel územního odboru hasičů Mladá Boleslav plk. Jan Hadrbolec, zástupce Generálního ředitelství HZS plk. Dr. Jaroslav Vykoukal a za radu mládeže Vojtěch Hrůša.

Všichni jmenovaní popřáli soutěžícím, mnoho úspěchů a krásných zážitků z dnešní akce.

9 družstev předvedlo své individuální ukázky s originálním programem, 3 družstva se utkaly v požárním útoku.

Nejen pro odborníky a fajnšmekry bylo skutečným zážitkem prohlédnout si vyšperkovanou techniku a rekvizity potřebné k jejich ukázkám, rovněž samotné výkony minihasičů byly obdivuhodné a sklidily zasloužený aplaus diváků.

Účastníci setkání měli možnost seznámit se s technikou sborů i policie, za shlédnutí rozhodně stála stařičká Praga RN AS 16 SDH Vyšehořovice, která byla objektem mnoha žádoucích fotografů, stranou zájmu nezůstalo ani nádobíčko policie Zdiby se záchranným nafukovacím raftem, ale největší pozornosti se bezesporu těšila historická ruční stříkačka se svou osádkou.

Zájmu přítomných neušly ani doprovodné stánky Hasíka, který nabízel přihlížejícím občanům informace a materiály o programu preventivně výchovné činnosti v oblasti požární ochrany a ochrany obyvatelstva i stánku SDH Humburky s minivýstavkou historických hasičských propriet.

Setkání okořenily i dvě ukázky členů IZS, ve kterých předvedli součinnost práce Městské policie a zdravotní služby. Opravdovým bonbónkem doprovodných akcí bylo vystoupení historického hasičského sboru SDH Humburky.

Na závěr proběhlo vyhodnocení ukázek, všechna zúčastněná družstva obdržela diplomy a drobné věcné ceny. Nejhezčí ukázku dle odborné poroty předvedlo družstvo SDH Kydliny, v požárním útoku si odváží pohár starosty města družstvo z Ovčár. Zvítězili však všichni, zejména odhodlání a nadšení všech malých soutěžících a jejich vedoucích, kteří hasičskému potěru věnují mnoho svého volného času.

Za všechny zúčastněné velmi děkuji vedoucím přípravky malých hasičů a členům SDH Čelákovice za skvěle připravenou akci, poděkování si zaslouží i sponzoři, bez nichž by tato úžasná akce nešla uskutečnit v takovém rozsahu. A protože svatému Floriánovi a čelákovickým dobrákům bylo tentokrát nakloněno i počasí, strávili jsme společně velmi příjemně den s lidmi, kteří věnují stovky hodin svého volného času výchově našich nejmenších a připravují je tak na záchranu majetku a životů svých spoluobčanů.

Za pořádající SDH Čelákovice
Vladimír Duník