Pátek, 26 dubna, 2024
ČlánkyŠkolení a výcvik

Plnění Bambi vaku

Dne 24. dubna se pět členů naší jednotky zúčastnilo výcviku na téma plnění Bambi vaku v areálu bývalého vojenského prostoru Vrchbělá nedaleko Bělé pod Bezdězem.

Pokud se vám v hlavě po přečtení slova Bambi (jako mě), jako první vybaví klasická kreslená disneyovka o mladém jelenu Bambim, věřte, že jeho se výcvik netýkal. Co se týká hasičů, Bambi je znám ve zcela jiném spojení a sice jako Bambi vak.

Bambi vak je zařízení pro hašení z podvěsu vrtulníku. Zjednodušeně řečeno jde o nádobu typu vak (bývá skládací s látkovými/plátěnými stěnami). Tento vak je zavěšen na laně pod vrtulníkem a jeho obsluhu má na starosti operátor z nákladové kabiny vrtulníku. Vak je možno plnit buď z vodní hladiny (vrtulník s ním klesne a nechá do něj natéct vodu), nebo pomocí cisteren hadicemi [1]. V tomto případě (a o tom bylo i školení) provádí plnění jednotka hasičů – tedy 4 hasiči a velitel. Bambi vak je plněn dvěma proudy B, kdy jednu hadici drží vždy 2 hasiči. Velitel pak stojí mezi oběma plnícími týmy a udává pokyny. Nesmíme zapomenout ani na navigátora vrtulníku, který stojí opodál a pomocí vizuálních signálů naviguje pilota vrtulníku – zda má klesat, stoupat apod. Plnění vaku není nic jednoduchého, když vezmete v potaz, že s vámi cloumá tlak vody v plnících hadicích a vítr od od rotoru vrtulníku vznášejícího se vám pár metrů nad hlavou. Ten samý vítr se také docela dobře postará o to, že toho při plnění moc neuvidíte, má totiž tendenci rozstříkávat kapky vody všude po okolí.

Hašení pomocí Bambi vaku se používá hlavně u lesních požárů, ale lze ho použít i ve městě, jako například při požáru tržnice SAPA v Praze v roce 2008. Pokud se nepletu, zde vyl Bambi vak použit v městské zástavbě úplně poprvé, tedy alespoň u nás v České republice.

V české republice má letecké hašení na starost Letecká služba polici ČR, která má k dispozici vaky o různých objemech. Jeden o objemu 465 litrů, který unesou i lehké vrtulníky jako je Eurocopter EC 135. Další pak o objemu 600, 795 a 1000 litrů [1]. Ty jsou určeny pro vrtulníky střední váhové kategorie jako je Bell 412. Při nácviku byl použit 600l vak. Letecká služby policie ČR má v současné době šest vrtulníků Bell 412 [2], tři ve verzi HP (High Performance – mají větší nádrže a další vylepšení oproti standardní verzi) a zbylé tři ve verzi EP (Enhanced Performance – který má zase další vylepšení oproti verzi HP). Vrtulník použitý při nácviku byl Bell 412 HP, jeho registrační značka je OK-BYN a ve službě je od roku 1993 [2].

Pokud se chcete dozvědět víc o Bambi vaku případně o vrtulnících Letecké služby Policie ČR, prozkoumejte odkazy na wikipedii níže, z nichž jsem čerpal informace i já.

Vyjma naší jednotky se výcviku účastnily ještě jednotky: HZS Mladá Boleslav, HZS Bělá pod Bezdězem, HZS Mnichovo Hradiště, HZS Benátky nad Jizerou, HZS Stará Boleslav, HZS podniku Škoda Auto a. s., JSDH Bělá pod Bezdězem, JSDH Mnichovo Hradiště, JSDH Katusice, JSDH Bakov nad Jizerou, JSDH Kněžmost, JSDH Luštěnice, JSDH Chotětov, JSDH Benátky nad Jizerou, JSDH Brandýs nad Labem – Brandýs nad Labem, JSDH Brandýs nad Labem – Stará Boleslav a JSDH Sudovo Hlavno.

Další informace a obrázky najdete například v tomto článku: OBRAZEM: Hasiči z více než dvaceti jednotek se učili plnit bambi vak, HZS STČ

Foto

bambi_01
Plnění Bambi vaku 2012

Krátké, ne příliš kvalitní video: 🙂

 

Radek Henyš

Použité zdroje: